Județul Mehedinți se bucură de numeroase atracții turistice ce merită vizitate!

Top cinci locuri spectaculoase din Mehedinţi: de la podul lui Dumnezeu la chipul lui Decebal mare cât un munte!

1. Piciorul Podului lui Traian din Drobeta Turnu Severin

Cine vine în Mehedinţi musai să facă un prim popas chiar în capitala judeţului, la Drobeta Turnu Severin, frumosul port de la Dunăre, unde în urmă cu 2.000 de ani Împăratul Traian ridica Podul de la Drobeta, una cele mai grandioase construcţii de acest gen din întreaga antichitate. Podul lui Traian a fost construit de Apolodor din Damasc, arhitectul Columnei, în mai puţin de doi ani de zile, pe Dunărea de Jos, în apropiere de oraşul Drobeta Turnu Severin. Scopul construcţiei a fost de a facilita transportul trupelor romane conduse de Traian şi a proviziilor necesare celei de-a doua campanii militare de cucerire a Daciei regelui Decebal.

La ora actuală se păstrează din această construcţie un fragment al pilei pe malul Serbiei şi, resturile unei pile şi ale portalului pe malul românesc, la Drobeta.

2. Podul lui Dumnezeu de la Ponoarele

Din Drobeta Turnu Severin puteţi face o plimbare spre nordul judeţului Mehedinţi, zona Ponoare – Baia de Aramă. În  zonă puteţi vizita Zătonul Mare şi Zătonul Mic, Câmpurile de lapiezuri, Peştera Ponoarele, Peştera Bulba, pădurea de liliac, Cheile Băluţei, Steiul Ponorii şi Bisericuţa de sub Stei. Punctul de atracţie îl constituie fără doar şi poate  Podul lui Dumnezeu de la Ponoarele, unul dintre cele trei poduri naturale existente în lume şi al doilea ca mărime din Europa.

Astfel de poduri naturale mai există în SUA şi în Franţa, dar cel din România este singurul circulat, fiind format din calcare, ca urmare a surpării tavanului unei peşteri.  El s-a format prin prăbuşirea peretului superior al peşterii şi se impune în peisaj prin masivitate: 30 de metri lungime, 13 metri înălţime, 22 de metri lăţime şi 9 metri deschidere.

3. Mânăstirea Vodiţa

Dacă plecaţi din Drobeta Turnu Severin spre Clisura Dunării, vă recomandăm să faceţi un popas la Mânăstirea Vodiţa,  care este cea mai veche ctitorie voievodală atestată documentar şi totodată primul aşezământ monahal din ţara noastră administrat autonom după regulile bisericii orientale stabilite de Sfântul Vasile cel Mare. Ea a fost ridicată între anii 1370-1372 de Sfântul Nicodim pe cheltuiala voievodului Vladislav I. Se spune că într-o noapte călugărului Nicodim i s-a arătat în vis trimisul lui Dumnezeu care i-a spus: „Nicodime! Tu stai aici, te odihneşti şi fraţii tăi într-u credinţă de dincolo de Dunăre sunt chinuiţi şi obidiţi pentru că nu pot să îl slujească pe Dumnezeu. Scoală Nicodime şi mergi cât mai repede şi ajută-i pentru că numai aceasta va fi mântuirea lor”.

Tulburat de acest vis, Nicodim  şi-a luat cu el  toate cele trebuincioase  pentru drum şi a pornit spre Dunăre. După multe zile de căutări şi greutăţi a ajuns la malul fluviului într-un loc unde albia era adâncă, de netrecut. Obosit şi necăjit din această pricină s-a culcat la umbra unui copac. În timpul somnului i s-a arătat din nou trimisul lui D-zeu, care i-a spus să întindă sutana pe apă şi aşa va trece peste  fluviu. Trezit din somn, a procedat aşa şi astfel a reuşit să ajungă pe celălalt mal, între două râuri apropiate. A cercetat locul, a pornit pe lângă cursul de apă mai mic şi a hotărât să ridice o mânăstire. Ajutat de localnici, a ridicat mânăstirea ale cărei ruine se văd şi astăzi.

4. Chipul lui Decebal de la Mraconia

Odată ajunşi în Clisura Dunării, primul loc de vizitat poate fi Chipul lui Decebal din Golful Mraconia. Statuia lui Decebal, sculptată în munte şi înaltă de 42 de metri, i-a făcut pe jurnaliştii de la Business Insider să o plaseze în top cinci al celor mai mari statui din lume, alături de Statuia Libertăţii, Colosul din Roodos, Budhha din Myanmar şi Cristos Mântuitorul din Rio de Janeiro.

Chipul lui Decebal, sculptat în stâncă în Clisura Dunării, figurează într-un top 5 cu cele mai spectaculoase statui din lume. Este amplasată în zona Cazanelor, în cea mai spectaculoasă porţiune a Dunării, în tot parcursul ei european. Chipul lui Decebal aduce un plus valoare acestei zone, care este în momentul de faţă unul din cele mai vizitate locuri din sud-vestul României.

5. Peşterani Veterani

Tot aici în Clisura Dunării, puteţi vizita Peştera Veterani, dar este bine de ştiut că aici nu puteţi ajunge decât pe apă. În zona Statuii lui Decebal sunt însă foarte mulţi localnici care au ambarcaţiuni speciale pentru plimbări pe Dunăre, iar costul unui bilet este de 25-30 de lei. Cunoscută şi sub numele de „Peştera lui Veterani“, „Peştera din Pînza Curii“ sau „Peştera Piscabara”, grota este situată la o înălţime de circa 70 de metri deasupra apei, cu o lungime totală de 173 de metri şi o lăţime de 40 de metri. Peştera Veterani îşi are originea numelui după numele lui Veterani, cel care a fost aghiotantul lui Ianovici, comandantul armatei austriece cantonate la Caransebeş şi care a refortificat peştera la sfârşitul sec. al XVII-lea.

Legendele locului spun că prin spărtura din peretele peşterii, dimineaţa, intră o rază de soare ce cădea exact pe altarul pe care dacii sacrificau păsările pe care le ofereau ca ofrandă zeilor. Povestea pare să fie confirmată de cantitatea mare de oase de păsări, găsite de arheologi în interior. Romanii, impresionaţi de această istorie străveche, dar şi pentru că grota oferea un foarte bun loc de supraveghere a navigaţiei pe fluviu, au ridicat în interior nişte ziduri, i-au mai făcut câteva întărituri şi au transformat-o într-o mică cetate, pe care au botezat-o „Peth”.

Sursa: https://adevarul.ro/locale/turnu-severin/top-cinci-locuri-spectaculoase-mehedinti-podul-dumnezeu-chipul-decebal-mare-munte-1_5725bc425ab6550cb87e0bbc/index.html?fbclid=IwAR00rwdOImdnhN_tqVhV1CUE1XOONe5pbq48VTQL-xfoB9-T6UW9I7ay35k

Next Post

ACVARIUL DIN SEVERIN – UN CONCEPT EUROPEAN

joi iun. 25 , 2020
Muzeul Regiunii portilor de fier este o mandrie pentru mehedinteni. Modernizat la standarde europene, dupa luni intregi in care a stat inchis , in decursul zilei sambata, acvariul a fost redeschis. A fost nevoie de eforturi substantiale pentru reabilitarea acestuia intr-un nou concept . Investitiile au fost considerabile, fiind realizate […]

You May Like